Vælg en side
on september 1, 2020

Husk solcreme på skiferien

Mange, der tager på skiferie for første gang, tænker ikke over, hvor vigtigt det er at huske at bruge solcreme. Det er nærmest vigtigere end at bruge solcreme, når man er på strandferie.

Grunden til at det er så vigtigt, er at solens skadelige UV-stråler (ultraviolet stråling) bliver endnu kraftigere jo højere op man kommer. Faktisk øges UV-strålingen med ca. 10% for hver 1000 meter man er over havets overflade.

Så hvis man står på ski på et bjerg, der er 2000 meter over havet, så vil UV-strålingen være 20% stærkere end ved havoverfladen.
Dette skyldes at jo tættere man er på solen jo kraftigere bliver strålerne. Og det gælder både hvis man er på skiferie sydpå eller i Skandinavien.

Albedo-effekten

En anden ting man skal være opmærksom på, er den såkaldte Albedo-effekt.

Albedo-effekten er det fænomen at solstråler reflekteres i større eller mindre grad af det, de rammer. Den måles på en skala fra 0-1, hvor 0 er mørk/sort og betyder at objektet absorberer al sollyset. Og 1 er lys/hvid, og reflekterer al, det sollys, der rammer det.
Asfalt har fx en albedo værdi på ca. 0,3 er absorberer dermed næsten al sollys, mens sne har en meget høj albedo værdi på et sted mellem 0,6-0,8. Dvs. at optil ca. 80% af det sollys, der rammer sne reflekteres tilbage igen.
Derfor vil man på skiferien blive udsat for mere sol, da man så at sige får sol både oppefra som normalt, men også nedefra. Nemlig fra sneen som reflekterer solens stråler.

Reflekteret sollys er lige så kraftigt og indeholder lige så meget ultraviolet stråling, som sollys, der ikke er reflekteret.
Man kan derfor opleve at blive solbrændt på steder, hvor man normalt ikke bliver solbrændt. Fx under hagen, rundt om næseborene og bag ørene.

Dette kombineret med at solens stråler også er kraftigere, fordi man er højere over havets overflade, gør det ekstra vigtigt at huske at beskytte sig mod UV-strålingen ved at bruge solcreme. Og det skal være med en høj faktor – mindst faktor 30 og gerne faktor 50.
Desuden kan man med fordel bruge zink pasta til læberne, næsen og ørerne, hvor huden er tyndere og mere udsat. Zink pasta blokerer fuldstændig for solens stråler.

Uv-indekset

UV-indekset er noget, man bruger som mål for styrken af solens ultraviolette stråling, og kan måles med et UV-meter.

UV-indekset giver en indikation om, hvornår man skal beskytte sig mod solen. I Danmark er UV-indekset 0 om vinteren og kan komme op på 7 om sommeren.

Som tommelfingerregel bør man beskytte sig med solcreme, når UV-indekset er 3, eller mere.
Det er særligt vigtigt mellem klokken 12:00 og 15:00, da solen skinner kraftigst i det tidsrum.

Grunden til at det er så vigtigt at beskytte huden mod solens stråler, er på grund af de ultraviolette stråler, som kan give hudkræft, hvis man udsættes for dem i længere tid og i større mængder.

Derudover kan det give svær solbrændthed, som med tiden vil ælde huden hurtigere og på sigt også føre til hudkræft.

Derfor er det yderst vigtigt at man husker at bruge solcreme på skiferien, hvis man vil holde sin hud sund og rask.

Læs mere om sundhed på: altomhelse.dk

Om Jesper

Ejer & founder af Skier.dk - Skier.dk startede grundet min store passion for skisporten. Min bedste oplevelse på snowboard må være i Tignes i 2019-2020 sæsonen, hvor der landede 70 cm sne på 2 dage. - Det vil glæde mig hvis du vil dele dine oplevelser på ski, under vores forum. Ses på pisten 🙂
Skiferie pakkeliste

træt af og glemme vigtige ting til skiferien?

Få den “ULTIMATIVE” og mest gennemførste pakkeliste.

Du kan altid afmelde dig igen.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *